Jezera Šumbar

Top destinacija šaranaša u ovom dijelu europe

Šumbarski kompleks sastoji se od više velikih jezera, a za ribolov su najvažniji Veliko jezero, Desno ili Dugo jezero i Eko jezero. Ova tri vodena bisera naprosto mame ribolovce, a šuma koja ih okružuje daje poseban ugođaj i smiruje dušu modernog ribiča. Najveći šaran ulovljen na ovoj vodi težio je 25 kg, a najveći amur 25.5 kg. Najveća štuka imala je 13 kg, a najveći som 76 kg. Nerijetko se ovdje ulove i pastrvski grgeči teži od 2 kg, koji su velika atrakcija i meka za ribiče iz Zagreba i šire. Šumbar je pravo mjesto za liječenja modernog čovjeka od svakodnevnih stresova, briga i žurbe.


VELIKO JEZERO

Ovo je jezero oblika nepravilnog četverokuta
dimenzija otprilike 300x400 metara, s nekoliko većih zaljeva, otoka i otočića. Dubina mu varira od 1 do 7 metara, a dno je puno lomova, odnosno ostataka drveća i granja što je nekada raslo na dnu. Voda je zelenkaste boje, a bistrina mu varira ovisno o godišnjem dobu i temperaturi. Staro je tridesetak godina, a uz šarana, amura, soma, štuku, smuđa, pastrvskog grgeča, obiluje raznovrsnom bijelom ribom. Na njemu se može loviti uz dnevnu i godišnju ribolovnicu KŠR"Korana". Prilikom dolaska u ribolov obavezno se morate javiti u dom čuvaru volonteru, gdje se obavlja upis i odabir bajera na kojem ćete loviti. Dozvoljen je dolazak na vodu automobilom, noćni ribolov kao i ribolov s tri ribolovna pribora. Svi ulovljeni šarani i amuri se bez obzira na veličinu i uz obaveznu uporabu mreže čuvarice moraju pustiti. Lov drugih vrsta riba dozvoljen je u količini i mjeri propisanoj od strane mjerodavnog Ministarstva i Kluba. Uz vodu se za vrijeme ribolova smije kampirati, ali je zabranjeno loženje vatre, bacanje otpada ili uništavanje raslinja. Također je zabranjeno ulaženje u vodu radi zadjeva, hranjenja ili bilo čega drugog u vezi ribolova. Na odlasku s vode obavezno je napraviti odjavu kod ribočuvara volontera u domu, prijaviti i pokazati ulov i prema potrebi dozvoliti pregled vozila.

DESNO JEZERO

Dugo je oko 500 metara, a širok oko 100 metara. Dubina mu se kreće od 1 metra uz obalu do 6-7 metara na sredini. Dno mu je glinasto, neravno i prepuno potopljenog drveća što je nekad raslo s njegova dna. Staro je dvadesetak godina, a sadrži sve navedene riblje vrste kao i Veliko jezero. Ribolov je po istom režimu kao i na Velikom jezeru, osim što je dozvoljeno odnošenje manjih šarana i amura uz poštivanje mjera lovostaja i dozvoljenog dnevnog ulova ribe. Šarani i amuri preko 8 kg moraju se neozljeđeni vratiti u Veliki bajer.

EKO JEZERO

Nepravilnog je pravokutnog oblika, stotinjak metara širine i oko 200 metara dužine. Dubina mu je jednolična oko 3.5 - 4 metra. Dno je glinasto, pokriveno muljem. Jezero je najstarije od svih i datira iz pedesetih godina 20. stoljeća. Bogato je poribljeno šaranima i amurima.


Pogledaj kartu jezera